Z igro do pismenosti

Andragoški center Slovenije je v sodelovanju s TV Pika pripravil didaktični komplet z naslovom Z igro do pismenosti, v katerem želi poudariti igrivo plat spodbujanja branja v domačem okolju, pri katerem sodelujejo pripadniki vseh generacij.

Didaktične komplete sestavljajo 4 oddaje, in sicer:

  • Kaj družine lahko naredimo za pismenost svojih otrok,
  • Povej mi zgodbo,
  • Naš malček šteje in
  • Moje prve črke.

Oddaje so namenjene staršem in starim staršem, učiteljem, vzgojiteljem, varuhom oziroma vsakomur, ki bi želel otrokom do devetega leta približati knjigo in jih navdušiti, da se igrivo udomačijo v svetu besed in števil. Tako bi lahko s skupnimi močmi izboljšali raven pismenosti otrok in povečali njihovo uspešnost v šoli, spotoma pa bi odrasli lahko preizkusili tudi sami sebe.

Kaj lahko družine naredimo za pismenost svojih otrok, 1. oddaja

Jezik je najpomembnejše orodje našega sodelovanja z drugimi, branje pa nenadomestljiva vaja v rabi jezika. Pri tem je vloga družine – kot prvega spodbudnega okolja za otroka – izrednega pomena.

V 10 min izobraževalnega dela oddaje izvemo pomen in lastnosti pismenosti ter branja v razvoju otrok in nekaj osnovnih korakov, kako otroka uvesti v svet jezika in števil.

Povej mi zgodbo, 2. oddaja

Pripovedovanje je pomembna prvina jezika. K veselju do branja najzanesljiveje vodi veselje do zgodbe, zgodbo pa bomo najbolj živo doživeli, če nam jo bo nekdo pripovedoval.

V 10 min izobraževalnega dela oddaje bomo izvedeli pomen in lastnosti pripovedovanja ter nekaj osnovnih korakov, kako otroka uvesti v svet pripovedovanja.

Naš malček šteje, 3. oddaja

Z razvijanjem predstave o prostoru, času, količinah in razmerjih otroke spodbudimo k razmišljanju, ki je pomembno za kasnejši razvoj. Temelji otrokovih matematičnih spretnosti nastajajo v zgodnjem otroštvu, med igro.

V 8 min izobraževalnega dela oddaje so predstavljeni pomen matematičnih spretnosti v vsakdanjem življenju in v razvoju otrok ter  nanizanih nekaj praktičnih korakov, ki bodo otrokom pomagali razviti predmatematične spretnosti.

Moje prve črke, 4. oddaja

Oddaja ponuja vpogled v otrokove prve poskuse prepoznavanja in risanja črk, pri začetnem branju in pri vstopanju v čudoviti svet zanimivih zgodb še pred vstopom v šolo.

V 10 min izobraževalnega dela oddaje bomo spoznali pomen in načine učenja branja in pisanja za otroke in njihove starše skupaj s številnimi praktičnimi napotki za urjenje predpisalnih spretnosti.